Gotska Sandön med Albert Engström

Följ med och upplev Gotska Sandön med Albert Engström som är ett panoramabildspel som visar ön som det ser ut idag. Blandat med Albert Engströms texter och skisser från boken Gotska Sandön blir det en historisk och nutida resa tillbaka till Gotska Sandön.

Boken Gotska Sandön som han gav ut 1926 skildrar Albert Engström med text och bild hur Sandön såg ut på den tiden då han levde och besökte Gotska Sandön. Han dokumenterade med bilder och text hur människorna levde på Gotska Sandön under den tiden. Så många historier som berättade skrevs ned av Albert Engström och blev boken Gotska Sandön. Men han var bestämd med att Sandön måste skyddas och bli nationalpark då skogsavverkningen var omfattande under början av 1900-talet på ön. I början var enbart en liten del skyddad men idag så har i princip hela ön ett skydd.

Konstnärer har alltid funnit inspiration av naturen och det är kul att se likheter i dåtidens skisser och hur det ser ut idag.
Idag är nästan hela ön Nationalpark och en väldigt speciell plats att besöka.

Följ med och upplev Gotska Sandön med Albert Engström
Gotska Sandön @ Tomas Håvik

Längd 13 min.

Se utdrag ur Gotska Sandön med Albert Engström

Naturen är den främsta formgivaren

Upplev panoramaformatbildspelet Naturen är den främsta formgivaren.
Alla fascineras vi av naturen, hur den ser ut och vad vi upplever när vi befinner oss i den och alla har någon relation till den även om de flesta idag
bor i en storstad och inte har den dagliga kontakten med naturen.
Vi behöver få ökad förståelse och värdet av de ekosystemtjänster naturen ger till oss människor människor.
Detta panoramabildspel ger ett kort intro och en överblick av naturens betydelse för oss alla hur viktigt den är utan att vi ens tänker på det.

Denna panoramabildspelproduktion visas i panoramaformat med 2 stycken Full-HD projektorer.
Längd 8 min.

Se utdrag ur bildspelet Naturen den främsta formgivaren

Leva nära naturen

Att leva nära naturen eller Living close to nature är en film från Sydafrika eller närmare bestämt Kruger National Park och MFUBU Lodge som ligger precis utanför parken.
Jack, som tyvärr inte längre finns med oss, förmedlar en stark känsla av hur viktigt det är att försöka leva nära naturen och på naturens villkor. Men
Olga Kuhnell och Jack Colenso som driver MFUBU lodge har hittat sin givna plats att leva sina liv på.
MFUBU ligger strax utanför Kruger Nationalpark har alla djur som finns inne i parken precis utanför fönstret. Och i Krugerparken som är ofantligt stor finner man alla ”The big five” som är Lejon, leopard, Elefant, noshörning och buffel. Och du kommer att få möta alla dessa djur samt några till i denna film.
Lyssna vad Olga och Jack har att säga om denna underbara plats och om att leva sina liv i samförstånd med naturen.
Du kommer även få möta Stefan, en fotograf som har rest till Krugerparken för att få uppleva naturen och alla djuren och bara leva nära naturen.

Tyvärr så är tjuvjakten av noshörning ett problem i Afrika och det finns organisationer som jobbar med att stoppa tjuvjakten och dom behöver hjälp.
Trish som vi träffade på resan i Krugerparken jobbar för en organistion som heter Helpingrhinos.

(Filmen är fn. enbart på Engelska men Svensk text kommer att bli tillgänglig senare.)

Längd: 15min

Se utdrag ur filmen Att leva nära naturen.

Resan i Indien till Tigerland

Resan i Indien till tigerland är ett bildspel om en personlig resa i Indien till platser där man år 2000 kunde få uppleva tiger i sin naturligt vilda miljö.
Vi hade turen och få uppleva tigrar under vår resa i Indien i flera nationalparker som Corbett, Bandhavgarh och Kanha. På vår resa genom Indien möter vi också alla de människor som bor och har sin vardag där som är en stor kontrast till många andra länder.

Men tigrarna som vi skulle se har minskat dramatiskt i Indien och i hela världen sedan det här bildspelet var klar 2001. I vissa områden finns det hopp om att populationen kan öka men det finns ett stort problem med tjuvskyttar och illegal handel med vilda djur. Och för varje år ökar antal invånare de områden där det finns tigrar och det är också något som skapar problem då utrymmet för tigrarna minskar.

Resan i Indien till tigerland @Tomas Håvik
Resan i Indien till tigerland @Tomas Håvik
Bilderna är fotograferade december 2000 på traditionella dia diabilder och showen är i original producerad på 3x Kodak karusell projektorer med automatisk övertoning.
Idag showen är uppdaterad och visas digitalt.
Längd 25min.Se utdrag ur bildspelet.

 

En personlig betraktelse av naturen

En personlig betraktelse av naturen är en film om en person som berättar vad naturen betyder för honom. Det är en film som berör alla och du får ta del av tankar om vad miljön och naturen har för samspel och vad det betyder. Den är inspelad i Hälleforstrakten där man kan uppleva den blommande Guckuskon på våren och spelande smålom i tjärnarna vid Knuthöjdsmossen.

Längd: 8 min

Se utdrag ur filmen.